BLOG

Risau bayi tidak membuang.

Dapat panggilan tadi dari seorang ibu muda. Katanya anaknya yang menyusukan susu badan secara ekslusif sudah beberapa hari tak membuang. Risau! tapi baby okay saja tidak meragam atau kembung.

Dont worry! Tak perlu panik jika anak kita menyusu dengan susu ibu sepenuhnya  tidak membuang selama beberapa hari.

Apa yang ibu bapa perlu beri perhatian jika bayi tidak membuang?

  1. Perut bayi kembung atau buncit dari biasa?
  2. Bayi kentut atau tidak?
  3. Adakah bayi meragam atau kurang menyusu dari biasa?

Tidak perlu panik atau risau jika.. :

  1. bayi muntah sikit atau kadang-kadang sahaja
  2. Perut lembut dan tidak keras
  3. bayi buang angin tetapi lebih busuk dari selalu
  4. Bayi aktif seperti selalu dan menyusu seperti biasa
  5. Bayi membuang 3-5 hari sekali dan kadang-kadang 10 hari sekali bagi bayi yang menyusukan sepenuhnya dengan susu ibu saja tanpa campuran makanan pejal atau susu formula.

Jom tengok apa yang berlaku dan kenapa ianya normal?

SUSU IBU MUDAH HADAM

Ini antara kebaikan menyusukan bayi dengan susu ibu sepenuhnya kerana susu ibu lebih mudah dihadamkan dengan hanya dalam tempoh 60-90 minit saja berbanding susu formula yang perlukan 3-4 jam untuk dihadamkan.

Segala zat daripada susu ibu juga mudah diserap dengan lebih efektif berbanding susu formula. Inilah sebabnya kadangkala bayi susu ibu mengambil masa beberapa hari untuk membuang.

BAYI SEDANG MEMBESAR

Lazimnya bayi berusia sebulan ke atas akan minum susu dengan lebih kerap dan kuantiti yang lebih banyak dari usia sebelumnya, ini kerana tempoh tumbesaran yang cepat pada waktu ini dan zat makanan dari susu ibu juga akan diserap secara optimum supaya berat bayi bertambah dan najis yang dihasilkan juga kadangkala menjadi lebih sedikit.

 

Acapkali bagi ibu-ibu baru kadangkala diserang panik dan risau bila bayi susu ibu tidak membuang. Ya! ianya normal! Tak perlu beri sebarang ubat sembelit untuknya.

Pemberian ubat sembelit boleh mengganggu proses pembelajaran bayi mengawal pembuangan najisnya sendiri.

Ibu bapa juga boleh amalkan urutan ransangan untuk bayi.

 

 

Bisnes, ilmu dan mentor!

-Ubah dengan mentor, ilmu &strategi yang betul!

Bila difikirkan balik suatu ketika dulu apa pekerjaan dan bisnes yang tak pernah kami buat, bermula dengan bisnes hometuition di rumah, di bawa ke universiti, kerepek, akar nyok!, tudung, kain, barang UK, barang Jepun, barang dari china, dropship.

Hafiz pulak vitamin c (bukan brand shaklee pun dia pernah buat dropship), perfume, cakar ayam, blablabla, tudung pun hafiz pernah jual.

Cuma kami tak pernah jumpa bisnes seperti yang shaklee tawarkan ini. Dari hati saya cakap, saya pernah buat bisnes yang memerlukan modal, pernah keluarkan modal beribu untuk beli stock cakar ayam yang super sedap dan rangup tapi akhirnya lemau dan masuk angin sebab stock tak terjual. Kain skirt yang saya beli dari supplier yang kita jual dengan harga rm15 pun tak terjual yang akhirnya saya letgo free masa FREE MARKET KINDNESS.

Dropship yang saya penah buat dulu memang x perlukan simpanan stock tapi tetap berisiko sebab kita hanya menjadi orang tengah, jika apa2 berlaku bukan semua supplier mahu ambil tanggungjawab. Sudah banyak cerita yang saya dengar, seller hilang selepas customer tak terima barang, barang rosak, supplier tak mahu bertanggungjawab. Semuanya di tanggung di bahu dropshipper.

Sungguh! Mana ada business yang tak ada risiko. Untung rugi biasa lah dalam bisnes! Tapi sungguh juga saya katakan, bisnes shaklee yang mudah, paling saya sayang dan suka!

Sayang? ya sayang sebab melalui shaklee kami membina empayar Sihat Harmoni yang sekarang sudah ada beratus ejen seluruh malaysia samada makan sendiri atau ejen untuk bisnes. Ya, sayang sebab downlines yang sy panggil ejen-ejen ini seperti keluarga! sebab itu juga Hafiz dipanggil ATOK di dalam tim kami!

Paling mudah? Ya! mudah sebab tak perlu beli stok banyak-banyak sampai penuh rumah, sampai abis duit gaji, sampai berhutang dan buat loan! TAK PERLU! Bisnes yang berjaya adalah yang bermula dengan apa yang ada tanpa HUTANG. Lagi tak perlu pening kepala bimbang kalau-kalau barang tak sampai atau rosak ketika sampai pada customer sebab shaklee uruskan semua pengeposan jika pembelian adalah dr website shaklee. Paling penting tak perlu berderet heret anak-anak beratur di poslaju untuk pos barang dan tak perlu fikir nak timbang berat barang, ukur dimensi barang dll!

Gila senang!

Vivix yang sebelum ni kami takut nak jual, sekarang senang gila orang nak beli! lagi senang dari jual vivix dari jual skirt suatu ketika dulu! Tak percaya tanyalah customer yang dah rasa #shakleeeffects takkan fikir panjang dah untuk beli vivix walaupun harganya paling mahal di antara produk shaklee.

satu ketika masa saya masih aktif berbisnes Barang UK, sikit pun saya tak terfikir nak ikut jejak Hafiz terjebak dengan shaklee, tapi sejak saya lafaz dengan sepenuh hati untuk belajar marketing plan shaklee, buat shaklee dan mahu grow dengan shaklee, sangat Allah permudahkan jalan untuk saya. Betul orang kata, kerja kita perlu didahului dengan niat! PERCAYA SEBELUM BERJAYA!

Saya paling suka bisnes shaklee sebab ini bukan bisnes biasa-biasa yang mahukan untung masuk pada kita semata-mata, tapi ini bisnes yang ajar kita untuk MEMBERI sama ada untuk orang lain, mahupun diri sendiri!

Ko cari lah bisnes lain yang akan ajar orang lain untuk berjaya bersama! Mostly, yang selalu kita jumpa, bisnes kau, kau punya, bisnes aku, aku punya walaupun buat produk yang sama!

Dalam team kami, datang lah pada kami dan cakap, “saya nak berjaya, tolong ajarkan saya” berbunga-bunga hati kami untuk kami ajarkan apa yang kami tahu! pelik kan? haa tapi benar!

Yang tak pernah kenal shaklee dan tak berada di dalam shaklee, mungkin menilai tanpa kenal pun! Biasa lah, tak kenal, tak cinta, dah cinta, dah break up pun boleh kembali! hehe.

Dalam tim kami, kami percaya untuk berjaya, kita perlu berubah dengan ilmu, mentor dan strategi yang betul!

Anda pula, bagaimana? 🙂

 

NOTA: Ini adalah pandangan saya semata-mata, setiap bisnes yang didahului dengan niat yang baik adalah menjadi ibadah untuk kita, semoga diberkati dan memberi manfaat untuk semua! 

​BAGAIMANA SAYA MENURUNKAN BERAT BADAN DARI 101.5KG KEPADA 88.2KG (13.3KG) DALAM TEMPOH 2 BULAN!

Saya mula hamil tahun 2011, akhirnya dgn izin Allah anak sulung saya lahir pada 26 april 2012 sihat dan sempurna.

.

Sepertimana ibu² lain, kehamilan pertama ini buatkan saya teruja utk mencari ilmu penyusuan supaya saya dpt menyusukan anak saya secara esklusif,anggapan awal saya ketika itu, “menyusu alah mudah jer”

.

Rupanya saya silap! Baru saya tahu banyak cabaran rupanya dalam tempoh penyusuan!

.

Saya gagal untuk menyusu secara esklusif namun, apa yang berlaku pada anak saya membuatkan suami saya mengosongkan susu formula dan kami berusaha semula untuk menyusukan walaupun agak terlambat.

Atas saranan doktor juga, saya perlu menyusukan semula anak saya setelah setiap bulan keluar masuk wad.

.

Bermula detik itu lah saya mula mencari supplement untuk menghasilkan semula susu yang berkualiti untuk anak saya. Dalam tempoh yang singkat untuk saya masuk bekerja.

Sejujurnya saya memang tidak cukup masa untuk membuat stock EBM.

Dan akhirnya saya ditemukan dengan ibu susuan untuk anak saya yang juga merupakan breastfeeding peer counselor, Pn. Nurul Fazlin. Dari sini lah juga saya mula belajar konsep sebenar penyusuan iaitu “supply and demand”!

.

Sungguh! Sebanyak mana supplement atau milk booster yang kita ambil, konsep penyusuan yang betul tetap perlu diikuti!
Supply and demand

Air kena cukup

Elakkan stress

Kerapkan pam dan stimulate!
Jika dulu saya menyusu tanpa ilmu, sekarang baru saya tahu, konsep penyusuan yang betul adalah perlu dan supplement juga perlu untuk saya supaya susu yg dihasilkan adalah susu yang berkualiti

.

Untuk menghasilkan susu yang berkualiti bukan sahaja dari segi nutrisi tapi juga pekat agar anak saya lebih kenyang. Ini lah masalahnya, susu ada tapi cair kehijauan, anak saya seperti tidak kenyang dengan susu ibu.

.
Akhirnya saya jumpa solusi untuk masalah penyusuan saya ini, iaitu ESP shaklee!

.

Walaupun saya bukan lah penggemar minuman seperti susu, tetapi untuk anak saya ambil juga, bancuh dicampur milo, pernah juga dicampur horlick.

.

Alhamdulillah, susu saya sekarang lebih pekat, lebih meriah! Sungguh rezeki susu juga dari Allah untuk anak kita.

Dengan izin Allah asbab kita berusaha, rezeki susu untuk anak tetap ada! Yang penting jangan putus asa!

.

Dengan ESP ini, ia bukan sekadar membantu memberikan sumber protein kepada penghasilan susu saya malah menjadikan kulit saya yang dulu kusam, kini lebih gebu dan sekata!

.

Pengambilan ESP semasa saya berpantang juga telah berjaya menurunkan berat saya daripada 101.5kg kepada 88.2 kg dalam tempoh sebulan setengah ke 2 bulan. Apa yang saya lakukan adalah dengan mengurangkan pengambilan karbohidrat dan melebihkan pengambilan protein dalam diet harian. ESP ini saya ambil sebagai meal replacement di waktu pagi dan sebagai snack ringan di waktu petang dan malam.

.

Masalah hormon yang saya hadapi ketika kehamilan menjadikan jerawat di muka naik menggila di sekitar kiri kanan muka dan di dahi di naiki seakan ruam hitam. Dan kini parut jerawat di muka saya semakin pudar setelah saya mengamalkan ESP sebagai mask setiap 2-3 kali seminggu.

.

Ini saya kongsikan cara bancuhan ESP sebagai facial mask:
1 sudu kecil serbuk ESP + sedikit air = bancuhkan dan sapu di muka dan leher.
Bancuhan ini juga boleh di campur dengan yogurt asli atau vitamin E tetapi saya hanya menggunakan ESP sahaja.
.

ESP ini juga saya ambil memandangkan kandungan ESP yang low GI. Ini kerana saya adalah antara ibu hamil yang mengalami GDM semasa kehamilan. Jadi ESP adalah menu alternatif untuk saya dalam memastikan kandungan gula di ambil adalah terkawal.

.

Banyak kebaikan ESP yang saya perolehi.

Ramai ibu² dan wanita sudah mengambil ESP, kami sudah, anda bila lagi?

#ESPShakleePromo

#ESPDiskaun5%