BLOG

HOME MADE PIZZA

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Bahan2:
1 kilo tepung gandum
Sos prego 2 botol
Capsicum 2 biji
Mozarella cheese 2 paket
Oregano
Yis 1 paket
Planta 2 sudu besar

Cara buat doh roti pizza
1. Masukkan 1 paket tepung gandum dalam bekas..tinggalkan sedikit utk diguna masa canai doh.
2. Masukkan 1 paket yis kering + 2 sudu besar planta + olive oil dalam 1 sudu + susu tepung 2 sudu besar + gula 1 stgh sudu besar + garam secukup rasa
3. Gaul tepung sampai sekata dan masukkan air suam sket2.. Sampai doh dah x terlalu lembut dan x terlalu keras
4. Bahagikan doh kepada berapa loyang yg nak digunakan. Dan start mncanai.
5. Canai dengan guna roller .seblum tu tabur skit tepung supaya doh x melekat bila mencanai. Canai agak nipis sbb nanti doh akan naik lagi.
6. Loyang disapu dengan minyak masak jenis sayuran. Atau olive oil.
6. Letak doh dlm loyang dan ratakan. Tutup dengan plastik dan biarkan 3 jam.

Topping pizza
1. Rebus ayam dan carik2 kan.
2. Panaskan kuali dan masukkan terus sos prego + minced meat. + garam + gula
3. Lepas doh dah naik tu boleh ready ratakan bhn topping atas pizza..
4. Bakar dlm oven 40 mins dengan temperature 180-200 °c

===========================================

Selalu kalau kita makan di fast food restaurant, air yang dijamu adalah ice lemon tea kan? haa alang2 dah buat pizza ni kita combine dengan minuman segar ICED MINTY PDRINK LYCHEE!

KLIK DI SINI UNTUK RESEPI ICED MINTY PDRINK LYCHEE NI!

rese

14324258_10210525189745506_6434607510788889235_o

 

Resepi ayam masak kelapa

image

Bahan:
1. Nyok muda yang dimesin putih sebiji
2. Cabai melaka ikut suka pedas mana tapi jgn sket sgt utk rasa kan dengan nyok nanti. Sy guna 15 biji
3. Kunyit hidup/ serbuk
4. Daun kunyit
5. Serai diketuk
6. Asam keping
7. Bawang besar
8. Garam secukup rasa
9. Ayam sebelah dalam 1kg camtu

Cara:
1. Blend cabai melaka + bawang besar + kunyit hidup + nyok mesin
2. Jika guna ayam..masak ayam dulu utk buang air dr ayam baru masukkan bahan kisar. Jika guna udang masak bahan kisar dulu dah hampir masak baru masukkan udang.
3. Masukkan serai yng diketuk dan daun ku. Jgn masak terlalu lama nanti nyok x sedap rasa. Udang gunakan yng besar..yg kecik nanti kecut2 pulak

Selepas siap boleh dihidangkan!

========================================================================

Jangan lupa ambil peppermint ginger selepas makan tau, bagi ibu-ibu yang menyusu, peppermint ginger boleh kurangkan masalah kembung perut sebab ia bantu buang angin.

peppermint.JPG

KLIK ORDER NOW UNTUK MEMBUAT PEMBELIAN PEPPERMINT GINGER RM50.35 TERUS DARI WEB SHAKLEE DAN HUBUNGI SAYA 012 577 1905 (JUN) UNTUK KONSULTASI
order-now-gambar-1

Resepi Apple Crumble simple dan sempoi!

Bgn pagi teringin apple crumble…nah belanja gambar dulu.

image

image

image

image

Ni resepi yg aku guna:
Untuk inti
1. Granny smith apple 4 biji/apple hijau
2. Seinci kulit kayu manis
3. 1/2 cawan brown sugar
4.  Sedikit air

Untuk crumble:
1. 1 1/2 cawan Tepung naik sendiri
2. 100g butter
3. 4  keping biskut hi fibre (optional)

Cara:
1. Potong  dadu apple dan asingkan secawan
2. Campurkan apple yg di potonng dadu + kulit kayu mnis + gula + air dan masak dengan api sederhana
3. Bila apple agak leembut maasukkan balance secawan apple ygg diasinng tadi. Bila  dah agak masak tutup api.

4. Tepung naaik sendiri di campur dengan butter dan biskut dan digaul sampai jadi sperti serbuk roti
5. Sapu bekas utk mmbakarr dengan butter sket dan ratakan sket dengan crumble
6. Ratakan dengan inti yg dimasak tadi..jgn lupa kuarkan kulit kayu manis lepas inti dah masak.
7. Topping kan dengan crumble kat bahagian atas. Buat sampai abis..
8. Panaskan oven 10 min..then boleh bakar dengan temperature 190° selama 20 minit.
9. Siap boleh hidang!