​BAGAIMANA SAYA MENURUNKAN BERAT BADAN DARI 101.5KG KEPADA 88.2KG (13.3KG) DALAM TEMPOH 2 BULAN!

Saya mula hamil tahun 2011, akhirnya dgn izin Allah anak sulung saya lahir pada 26 april 2012 sihat dan sempurna.

.

Sepertimana ibu² lain, kehamilan pertama ini buatkan saya teruja utk mencari ilmu penyusuan supaya saya dpt menyusukan anak saya secara esklusif,anggapan awal saya ketika itu, “menyusu alah mudah jer”

.

Rupanya saya silap! Baru saya tahu banyak cabaran rupanya dalam tempoh penyusuan!

.

Saya gagal untuk menyusu secara esklusif namun, apa yang berlaku pada anak saya membuatkan suami saya mengosongkan susu formula dan kami berusaha semula untuk menyusukan walaupun agak terlambat.

Atas saranan doktor juga, saya perlu menyusukan semula anak saya setelah setiap bulan keluar masuk wad.

.

Bermula detik itu lah saya mula mencari supplement untuk menghasilkan semula susu yang berkualiti untuk anak saya. Dalam tempoh yang singkat untuk saya masuk bekerja.

Sejujurnya saya memang tidak cukup masa untuk membuat stock EBM.

Dan akhirnya saya ditemukan dengan ibu susuan untuk anak saya yang juga merupakan breastfeeding peer counselor, Pn. Nurul Fazlin. Dari sini lah juga saya mula belajar konsep sebenar penyusuan iaitu “supply and demand”!

.

Sungguh! Sebanyak mana supplement atau milk booster yang kita ambil, konsep penyusuan yang betul tetap perlu diikuti!
Supply and demand

Air kena cukup

Elakkan stress

Kerapkan pam dan stimulate!
Jika dulu saya menyusu tanpa ilmu, sekarang baru saya tahu, konsep penyusuan yang betul adalah perlu dan supplement juga perlu untuk saya supaya susu yg dihasilkan adalah susu yang berkualiti

.

Untuk menghasilkan susu yang berkualiti bukan sahaja dari segi nutrisi tapi juga pekat agar anak saya lebih kenyang. Ini lah masalahnya, susu ada tapi cair kehijauan, anak saya seperti tidak kenyang dengan susu ibu.

.
Akhirnya saya jumpa solusi untuk masalah penyusuan saya ini, iaitu ESP shaklee!

.

Walaupun saya bukan lah penggemar minuman seperti susu, tetapi untuk anak saya ambil juga, bancuh dicampur milo, pernah juga dicampur horlick.

.

Alhamdulillah, susu saya sekarang lebih pekat, lebih meriah! Sungguh rezeki susu juga dari Allah untuk anak kita.

Dengan izin Allah asbab kita berusaha, rezeki susu untuk anak tetap ada! Yang penting jangan putus asa!

.

Dengan ESP ini, ia bukan sekadar membantu memberikan sumber protein kepada penghasilan susu saya malah menjadikan kulit saya yang dulu kusam, kini lebih gebu dan sekata!

.

Pengambilan ESP semasa saya berpantang juga telah berjaya menurunkan berat saya daripada 101.5kg kepada 88.2 kg dalam tempoh sebulan setengah ke 2 bulan. Apa yang saya lakukan adalah dengan mengurangkan pengambilan karbohidrat dan melebihkan pengambilan protein dalam diet harian. ESP ini saya ambil sebagai meal replacement di waktu pagi dan sebagai snack ringan di waktu petang dan malam.

.

Masalah hormon yang saya hadapi ketika kehamilan menjadikan jerawat di muka naik menggila di sekitar kiri kanan muka dan di dahi di naiki seakan ruam hitam. Dan kini parut jerawat di muka saya semakin pudar setelah saya mengamalkan ESP sebagai mask setiap 2-3 kali seminggu.

.

Ini saya kongsikan cara bancuhan ESP sebagai facial mask:
1 sudu kecil serbuk ESP + sedikit air = bancuhkan dan sapu di muka dan leher.
Bancuhan ini juga boleh di campur dengan yogurt asli atau vitamin E tetapi saya hanya menggunakan ESP sahaja.
.

ESP ini juga saya ambil memandangkan kandungan ESP yang low GI. Ini kerana saya adalah antara ibu hamil yang mengalami GDM semasa kehamilan. Jadi ESP adalah menu alternatif untuk saya dalam memastikan kandungan gula di ambil adalah terkawal.

.

Banyak kebaikan ESP yang saya perolehi.

Ramai ibu² dan wanita sudah mengambil ESP, kami sudah, anda bila lagi?

#ESPShakleePromo

#ESPDiskaun5%

Advertisements

RESEPI SNACK BERKHASIAT LAGI LAZAT UNTUK SEISI KELUARGA!

Sejak-sejak cuti berpantang ni, hari-hari buat cokodok pisang untuk anak-anak. Maklum la anak-anak semuanya hantu-buah belaka! Hana segala jenis buah dia makan, dari rambutan, durian, limau dan pisang apatah lagi..Faqeh dengan pisang pun sama, pantang nampak asyik tanya “kenapa ibu tak buat cokodok”, “ibu nak cokodok!”

Dah jadi berminyak muka ibu ni banyak makan cokodok pisang goreng minyak haa! Nah, sekali sekala kena tukar menu kudapan petang ni! Kita buat yang lazat lagi berkhasiat sikit! cokodok sekali sekala takpa lah! 😀

Okay, ini saya kongsikan resepi snack yang BEST untuk kita semua:


Resepi lazat dan berkhasiat ni menggunakan Protein Powder Shaklee atau kita lebih kenali sebagai ESP!

ESP powder ni adalah sumber protein dari soya NON-GMO jadi tak perlu bimbang tau!

Nak order ESP? Mudah! Klik sini aje untuk beli online di web shaklee dan terus hubungi saya untuk konsultasi secara PERCUMA di 012 – 577 1905.

BAGAIMANA ESP MEMBANTU IBU HEBAT DALAM KERJA SEHARIAN?

Cerita tentang bekerja di zaman sekarang ni, tiada lagi istilah ibu bekerjaya hanya di pejabat, tetapi dah mula ada istilah WAHM (working-at-home-mom), SAHM (stay-at-home-mom) ibu2 hebat yang bekerja dari rumah!

Penatnya sama penat dengan ibu-ibu lain yang bekerja di pejabat bahkan mungkin lebih penat lagi. Apa taknya, ibu-ibu yang bekerja dari rumah ini, bukan sekadar nak urus rumah tangga dan anak-anak, tetapi juga bisnes yang di buat secara home based ini. Kadang-kadang ada yang terpaksa post barang pelanggan dengan menggendong anak kiri dan kanan ke pejabat pos! Belum lagi cerita tentang “me time”. Ibu-ibu yang menjadi SAHM juga penat tau! tak berhenti-henti kerja urus rumah tangga dan anak-anak tanpa cuti!

Apa pun tak kurang juga dengan ibu bekerjaya yang punya gaji tetap. Sama penatnya, cuma mungkin berbeza sikit kan? Bekerja makan gaji ni, penatnya bukan sekadar lambakan kerja di pejabat, balik ke rumah, belum sempat letak bontot kena masak pulak, stress dengan kerja di pejabat belum tamat, pening pulak dengan hal politik di pejabat, balik rumah kena urus rumah tangga lagi kan? haha. Adoi saya dengar pun dah penat!

Kadang-kadang lalu di newsfeed saya ibu-ibu yang meluahkan perasaan tentang hal2 kerja dan penat menguruskan hal-hal seharian yang lain.

NO WORRIES! Saya nak kongsikan macam mana ESP (Protein) Shaklee membantu ibu-ibu supermom ni untuk dapatkan kembali tenaga agar bukan setakat gagah mencari rezeki, tetapi juga sentiasa anggun dan gorgeous!

ESP membekalkan TENAGA!

ESP dapat memberikan tenaga kepada kita dengan cara membebaskan gula/glucose secara perlahan-lahan. Jadi kandungan gula dalam darah tidak akan naik mendadak dan menyebabkan keletihan. Sebab itu ESP sesuai untuk ibu-ibu yang mempunyai masalah GDM ketika hamil.

sumber Protein bagi ibu menyusu

Rata-rata ibu di Malaysia sekarang sudah ramai yang menyokong penyusuan ekslusif untuk anak-anak. Bukan setakat SAHM, WAHM bahkan ibu-ibu yang bekerja di pejabat juga bersusah payah membuat stock EBM untuk anak-anak tersayang. Sebab setiap ibu mahu berikan yang terbaik untuk anak kan? 🙂 Jadi dengan pengambilan ESP ini, adalah satu usaha ibu-ibu hebat ini untuk pastikan susu ibu yang dihasilkan adalah susu yang berkualiti untuk anak-anak. Tahu kan ESP adalah salah satu sumber protein NON-GMO?

Gorgeous dengan ESP?

Selalu orang beranggapan, orang perempuan bila dah berkahwin, duduk di rumah, serabai saja kan, penampilan dah sama macam Mak Limah balik rumah! Kalau yang bekerja pun, balik rumah tentu kita dah remove make up tu! Takkan dari bagi sampai ke malam nak pakai make up 1 inchi kan! Kulit wajah kita ini pun perlu bernafas babe! 😀

Tahu tak ibu-ibu, kelebihan ESP ni, selain memberikan tenaga untuk kita sepanjang hari, memberikan sumber protein bagi ibu yang menyusukan, ia juga membantu kita mendapatkan kulit yang lebih anjal dan cantik! Yang ni tak cuba memang tak percaya! Saya sendiri dah cuba! Kulit wajah saya lebih gebu dari dulu! ESP ni memang saya sangat sarankan bagi ibu-ibu yang nak dapatkan apa yang saya ceritakan di atas ni tau!

Dan jangan tak percaya ESP ni juga boleh dijadikan sebagai meal replacement dengan resepi yang sangat sedap! Sesuai untuk satu keluarga! Nanti next entry saya share resepi ESP yang lazat ni. 😀

Ha, bulan ini, ESP HOT SELLER ni ada PROMO beli 4 tong dan dapat less 5%. Tapi istimewa hanya untuk ahli sahaja! Jadi ahli dan dapatkan promo ini untuk dapatkan lebih penjimatan. Valid dari 1-31 Oct 2017 sahaja ya 🙂

KLIK GAMBAR BAWAH UNTUK PEMBELIAN ESP PROMO BELI 4 LESS 5% SECARA ONLINE DI WEB SHAKLEE  DAN HUBUNGI SAYA UNTUK KONSULTASI PERCUMA 012 577 1905 Jun

LAGI ENTRY TENTANG KELEBIHAN ESP DISINI.