​BAGAIMANA SAYA MENURUNKAN BERAT BADAN DARI 101.5KG KEPADA 88.2KG (13.3KG) DALAM TEMPOH 2 BULAN!

Saya mula hamil tahun 2011, akhirnya dgn izin Allah anak sulung saya lahir pada 26 april 2012 sihat dan sempurna.

.

Sepertimana ibu² lain, kehamilan pertama ini buatkan saya teruja utk mencari ilmu penyusuan supaya saya dpt menyusukan anak saya secara esklusif,anggapan awal saya ketika itu, “menyusu alah mudah jer”

.

Rupanya saya silap! Baru saya tahu banyak cabaran rupanya dalam tempoh penyusuan!

.

Saya gagal untuk menyusu secara esklusif namun, apa yang berlaku pada anak saya membuatkan suami saya mengosongkan susu formula dan kami berusaha semula untuk menyusukan walaupun agak terlambat.

Atas saranan doktor juga, saya perlu menyusukan semula anak saya setelah setiap bulan keluar masuk wad.

.

Bermula detik itu lah saya mula mencari supplement untuk menghasilkan semula susu yang berkualiti untuk anak saya. Dalam tempoh yang singkat untuk saya masuk bekerja.

Sejujurnya saya memang tidak cukup masa untuk membuat stock EBM.

Dan akhirnya saya ditemukan dengan ibu susuan untuk anak saya yang juga merupakan breastfeeding peer counselor, Pn. Nurul Fazlin. Dari sini lah juga saya mula belajar konsep sebenar penyusuan iaitu “supply and demand”!

.

Sungguh! Sebanyak mana supplement atau milk booster yang kita ambil, konsep penyusuan yang betul tetap perlu diikuti!
Supply and demand

Air kena cukup

Elakkan stress

Kerapkan pam dan stimulate!
Jika dulu saya menyusu tanpa ilmu, sekarang baru saya tahu, konsep penyusuan yang betul adalah perlu dan supplement juga perlu untuk saya supaya susu yg dihasilkan adalah susu yang berkualiti

.

Untuk menghasilkan susu yang berkualiti bukan sahaja dari segi nutrisi tapi juga pekat agar anak saya lebih kenyang. Ini lah masalahnya, susu ada tapi cair kehijauan, anak saya seperti tidak kenyang dengan susu ibu.

.
Akhirnya saya jumpa solusi untuk masalah penyusuan saya ini, iaitu ESP shaklee!

.

Walaupun saya bukan lah penggemar minuman seperti susu, tetapi untuk anak saya ambil juga, bancuh dicampur milo, pernah juga dicampur horlick.

.

Alhamdulillah, susu saya sekarang lebih pekat, lebih meriah! Sungguh rezeki susu juga dari Allah untuk anak kita.

Dengan izin Allah asbab kita berusaha, rezeki susu untuk anak tetap ada! Yang penting jangan putus asa!

.

Dengan ESP ini, ia bukan sekadar membantu memberikan sumber protein kepada penghasilan susu saya malah menjadikan kulit saya yang dulu kusam, kini lebih gebu dan sekata!

.

Pengambilan ESP semasa saya berpantang juga telah berjaya menurunkan berat saya daripada 101.5kg kepada 88.2 kg dalam tempoh sebulan setengah ke 2 bulan. Apa yang saya lakukan adalah dengan mengurangkan pengambilan karbohidrat dan melebihkan pengambilan protein dalam diet harian. ESP ini saya ambil sebagai meal replacement di waktu pagi dan sebagai snack ringan di waktu petang dan malam.

.

Masalah hormon yang saya hadapi ketika kehamilan menjadikan jerawat di muka naik menggila di sekitar kiri kanan muka dan di dahi di naiki seakan ruam hitam. Dan kini parut jerawat di muka saya semakin pudar setelah saya mengamalkan ESP sebagai mask setiap 2-3 kali seminggu.

.

Ini saya kongsikan cara bancuhan ESP sebagai facial mask:
1 sudu kecil serbuk ESP + sedikit air = bancuhkan dan sapu di muka dan leher.
Bancuhan ini juga boleh di campur dengan yogurt asli atau vitamin E tetapi saya hanya menggunakan ESP sahaja.
.

ESP ini juga saya ambil memandangkan kandungan ESP yang low GI. Ini kerana saya adalah antara ibu hamil yang mengalami GDM semasa kehamilan. Jadi ESP adalah menu alternatif untuk saya dalam memastikan kandungan gula di ambil adalah terkawal.

.

Banyak kebaikan ESP yang saya perolehi.

Ramai ibu² dan wanita sudah mengambil ESP, kami sudah, anda bila lagi?

#ESPShakleePromo

#ESPDiskaun5%

Advertisements

Jangan Biarkan Kesan Putih di mulut Bayi! Ini Cara Bersihkannya!

Bagi ibu berpantang kali pertama mungkin tidak tahu bahaya dibiarkan putih susu dimulut bayi. Seringkali kalau mak saya datang kerumah dan tengok lidah baby ada sikit putih mak akan membebel untuk sentiasa cuci lidah baby setiap hari.

“kalau dibiarkan nanti sakit lidah baby nanti” .

cara-menghilangkan-putih-di-lidah-bayi-730x430

Apa sebenarnya kesan putih pada lidah bayi terutama setelah menyusu? Ia adalah sisa-sisa susu yang seharusnya dibersihkan. Sekiranya dibiarkan, ia bukan saja boleh menyebabkan mulut bayi berbau masam, tetapi juga mengundang kulat jangkitan kulat atau dikenali sebagai candida albicans.

Cara Bersihkan kesan putih susu di lidah bayi.

1. Sediakan Peralatan Yang Cukup
Pertama sekali, sediakan bahan secukupnya. Pastikan anda menunggu lebih kurang 30 minit selepas bayi menyusu untuk mengelakkannya termuntah.
Anda boleh membeli berus gigi khusus untuk bayi yang mudah digunakan dengan memakainya pada jari telunjuk. Tapi kalau tak ada pun, boleh menggunakan kain kasa/lampin bersih yang dililitkan di jari telunjuk. Kemudian sediakan semangkuk air bersih.

 

2. Bersihkan Lidah
Pangku bayi dengan posisi duduk yang selesa. Kemudian, celupkan jari yang dibalut kain lampin tadi dan masukkan ke dalam mulut bayi atau pada kesan putih bekas sisa susu.
Berikan tekanan lembut pada lidah bayi, tarik ke arah luar. Ulangi langkah ini beberapa kali. Kalau bayi masih belum biasa dan nampak tidak selesa, jangan terburu-buru melakukannya. Ingat, jangan masukan jari terlalu dalam, kerana mungkin akan menyebabkan bayi termuntah.
3. Bersihkan Gigi
Jika bayi sudah mempunyai gigi, kita anda seharusnya turut membersihkan giginya. Gantikan kain tadi tadi dengan kain yang baru atau bahagian yang masih bersih. Bersihkan gigi bayi perlahan-lahan mengikut arah jarum jam.
Mulakan dari bahagian luar, bahagian atas, dan akhir sekali bahagian belakang.

 

4. Bersihkan Gusi
Seterusnya, bersihkan pula gusi bayi. Caranya sama seperti membersihkan lidah. Akhir sekali, berikan sapuan ringan pada bahagian atas lelangit bayi.

 

5. Ulangi Rutin Setiap Hari
Mulut bayi mungkin tidak akan terus bersih dengan mempraktikkan cara bersihkan mulut bayi ini. Ia sepatutnya dijadikan rutin yang dilakukan setiap hari.

 

Sekiranya bayi kelihatan tidak selesa, cuba pujuk bayi dengan mengajaknya berbual, menyanyi, atau bermain. Jangan terlalu memaksa atau memarahinya kerana ia boleh menyebabkan bayi trauma.

sumber : zuriat.com

ini rupanya cara berbento!

meh nak share cara kami buat totoro bento atas ni…bahan yang kami guna:

1. green cabbage sebagai sebagai based..letak bawah skali
2. inoki mushroom (beli kat tesco, kami goreng skali dengan sausage)
3. broccoli, rebus
4. boiled egg
5. baby tomato
6. sticky rice with  seaweed as deco and cheese sebagai mata totoro

cara buat:

1.memula kita masak dulu beras sushi tu cam biasa, sukatan 1 cawan beras dengan 2 cawan air, once nasi dah masuk biarkan kejap for 10 mins. then amik nasi tu dan kepalkan guna plastic atau guna sarung tgn plastic yang bersih untuk buat bentuk totoro.

2.  letak nasi tu dlm bento box atau lunch box yang sudah dialas dengan green cabbage

3. then telur tu..kami rebus macam biasa then masa suam2 tu kupas dan masukkan dalam egg mold and sejukkan dalam fridge

4. untuk hiasan totoro tu potong seaweed, atau punch atau buat guna gunting untuk MATA, MISAI dengan HIDUNG :p haha nak tergelak plak

5. then untuk sausage tu kalau nak guna sausage cutter sila guna cutter dulu sebelum goreng. 🙂

6. then hias ikut kreativiti

7. maka terhasil lah seperti gambar di atas dan dibawah..

ada soalan? silakan bertanya..kami juga masih baru belajar 🙂

a.jpg