Doa dimudahkan bersalin

Doa ni fifah opismate saya yang bagitau dia amal ayat ni..kawan dia yang bagi,..so saya cari di internet doa ini..sumber asal dan entri penuh boleh tgk di link kat bawah skali

Membaca Doa Seperti Berikut: (Baca sebanyak yang boleh)

ﺤﻨﺎ ﻭﻟﺪﺖ ﻤﺭﻴﻡ ﻭﻤﺭﻴﻡ ﻭﻟﺪﺖ ﻋﻴﺴﻰ ﺍﺨﺮﺝ ﺍﻴﻬﺎ ﺍﻟﻤﻮﻟﻮﺪ ﺒﻗﺪﺮﺓ ﺍﻟﻤﻠﻚ ﺍﻟﻤﻌﺒﻮﺪ

“ Hannaa Waladat Maryama Wa Maryama Waladat ‘Iisaa Ukhruj Ayyuhal Mauluudu Biqudrotil Malikil Ma’buudi “.

Artinya :

“ Hana melahirkan Maryam, sedangkan Maryam telah melahirkan ‘Isa. Keluarlah (lahirlah) hai anak dengan sebab kekuasaan Raja (Allah) yang disembah “.

Keterangan :

Telah diceritakan bahwa Nabi ‘Isa bin Maryam ‘Alaihis Salam dan Nabi Yahya bin Zakaria ‘Alaihis Salam pada suatu hari berjalan bersama-sama pergi kesuatu daerah. Sesampainya didaerah itu beliau mendengar suara wanita mengerang-erang kerana menemui kesulitan dalam bersalin. Maka Nabi ‘Isa berkata kepada Nabi Yahya : “ Bacakanlah do’a tersebut diatas kepadanya “. Kemudian setelah dibacakan do’a tersebut lahirlah anak yang masih didalam kandungannya dengan mudah “.

Amalan Ayat-Ayat Beserta Doa-Doa Diatas

Ayat-ayat beserta doa-doa diatas boleh juga dibaca dan dihembuskan kedalam segelas air untuk diberi minum kepada perempuan yang hendak bersalin (Semasa mengandung sembilan bulan) atau dibaca pada minyak zaitun untuk disapu pada perut dan diminum satu sudu besar setiap hari. Amalkan selalu, InsyaAllah dipermudahkan bersalin dengan kuasa Allah swt.

Oleh: hasnulhadiahmad.com

Wallahu’alam….

Semoga di kredit @ sumberkan kembali!

sumber: http://hasnulhadiahmad.com/bacaan-doa-ketika-hendak-bersalin/

Advertisements

Kisah menyusu saya dan alfalfa

Assalamualaikum semua…

Harini meh nak citer sket pengalaman aku menggunakan shaklee untuk buat stok menyusu..honestly… awalnya mmg susu aku kurang sbb bermacam2 kekangan..akhirnya aku dan encik suami decide nak try Shaklee..ye bukan semua orang yang beruntung susu mmg gile banyak sampai tahap boleh bagi anak susuan semua…tapi bagi yang masalah macam aku boleh try untuk amik booster alfalfa ni ..kita berusaha ye.. ni meh nak tunjuk gambar2 masa tempoh aku buat stok EBM dulu..

Untitled-3

ni lah die susu perahan pertama selepas 1 bulan bersalin…haaaa..masa ni baru nak amik shaklee…sabar  dan doa tu penting pegi la tanya sapa pun yg menyusukan anak semua akan ckp hati kena happy…minum kena byk…doa kena rajin..dan USAHA pun perlu..dan sy usaha membanyakkan susu dengan shaklee diiringi dengan HAPPYKAN HATI..BANYAKKAN MINUM..DAN RAJINKAN DOA..

Untitled-5

ni masa ni down jugak la..mmg mencabar nak exclusive breastfeed nih.. penah kot ckp ngn husband…”kalau camni bila nak penuhh” then husband ckp..”saboooo saboooo..doaaa..doaaa..” hehe

Untitled-4

ni masa ni dah semangat sket…12mins pump dpt byk..banyak dr smlm…dan hari2 sebelumnya

Untitled-6

ni dah bertambah banyak…lepas guna alfalfa + ESP + vitalea + B Complex + Osto + Vit C

Untitled-2

hari berganti hari…2 hari baru dpt 6 oz…tapi susu makin pekat dah masa tu sbb dah mula amik ESP..baby pun cepat sket kenyang..

Untitled-7

ni dlm 14 mins dah mula cepat dari sebelum ni..

Untitled-8

Untitled-9

Untitled-1

dan ni akhirnya kat office pump 15 mins dah berjaya dpt skaligus 6 oz – 10oz … jadi ibu2 yang nak menyusu diluar sana…KENA SABO..DOA..USAHA…MINUM JANGAN LUPA! 3 liter sehari ye 🙂

nak BELI SET MENYUSU SHAKLEE?? WHatsapp saya..0125771905 jun (SHAKLEE ID:886047)

next sharing nak citer pasal experience kami guna mealshake plak tau..tungguuuu

==========================

Atas ni adalah perkongsian saya ketika bermasalah dengan penyusuan dengan anak sulung, alhamdulillah anak ketiga ni susu xda masalah dan saya lebih gembira! Alhamdulillah! 🙂

CERITA JUN: Elak Jaundis selepas lahir!

Berapa ramai di kalangan ibu-ibu yang melahirkan bayi dan sehari selepas itu bayi terus terkena jaundis atau kuning?

Jun nak kongsi pengalaman 2 anak sebelum ini yang mengalami jaundis selepas lahir. Ketika melahirkan anak pertama, hari kedua doktor sahkan yang faqeh terkena jaundis, tapi masih dengan bacaan yang terkawal dan boleh balik. Tapi akan ulang alik ke hospital untuk dipantau bacaannya. Alhamdulillah selepas 5 hari bacaan kuning makin menurun dan selepas 7 hari terus hilang.

Apabila mengandungkan anak kedua. Jun seolah-oleh terlupa tentang masalah jaundis ini. Jadi tiada apa2 prevention yang Jun buat ketika mengandung untuk mengelakkan kuning bayi selepas lahir. Kemudian setelah Hana lahir, seperti biasa hari ke 2 doktor sahkan hana terkena kuning, bahkan bacaan tinggi hingga terpaksa diletakkan di bawah lampu kuning.

Bermula detik itu baru lah kami ada pengalaman anak mengalami jaundis yang lama. Sebulan Hana alami kuning selepas lahir. walaupun duduk di bawah lampu kuning pun masih bacaan tinggi. Semasa discaj dari ward, kami diberitahu untuk guna alternatif lain untuk turunkan kuning selain jangan GIVE UP menyusukan badan dengan kerap.

Hati mana yang tak sedih tengok keadaan anak selepas keluar dari wad. Kulit anak mengelupas selepas duduk di bawah lampu. Kulit menjadi gelap seperti terbakar. Aduh! Kesian rasanya. Tapi apa kan daya kita masa tu!

Jadi mengandung ketiga kali ini. Jun sudah prepare dengan ilmu serba sedikit. Semoga dengan usaha ini Allah tarik jaundis ini dari ‘melekat’ pada baby nanti.

So disini Jun nak kongsikan pada ibu-ibu di luar sana beberapa tips yang jun dapat melalui pembacaan buku amalan ibu semasa mengandung untuk mengelakkan kuning:

TIPS ELAK BAYI KUNING SELEPAS MELAHIRKAN:

  1. telan madu tanpa air 3 sudu ATAU minum 5 sudu madu yang di campur air . tiada masalah bagi ibu yang ada GDM.
  2. amalkan minum susu kambing 2 CAWAN SEHARI . pagi dan sebelum tidur. (sebaiknya dicampur sedikit saffron) saffron ini ada dijual di kedai2 makanan sunnah.
  3. mengamalkan minum pati delima paling kurang 500ml sehari
  4. bnykkan makan kurma semasa sarapan
  5. amal makan buah tin setiap 3 hari
  6. menelan minyak zaiton selepas perut berusia 5 bulan ke atas.

Bagi yang mengalami masalah kuning pula, antara yang boleh dilakukan adalah:

  1. ibu perlu banyak memakan kurma dan menelan madu 1-3 sudu setiap pagi dan kerap menyusukan bayi. susu ibu adalah yang terbaik dalam merawat masalah kuning.
  2. titiskan 5-7 titis susu kambing ke dlm mulut bayi
  3. elakkan penjemuran.
  4. bayi setiap pagi diberi hisapan madu dr jari ibu atau ayah.
  5. buat urutan lembut di pelipis atas kening bayi dari pangkal mata ke pangkal luar mata sambil BERSELAWAT ATAU BERTASBIH paling kurang 7 KALI. setiap pagi (untuk elakkan kuning naik ke kepala dan mengelakkan sawan)

Ketika hana mengalami kuning yang panjang haritu, Jun sendiri kerapkan menyusu badan sehingga abis semua stock EBM yang ada.. uhuh.. apa pun semoga dengan usaha ini sedikit sebanyak dapat membantu kita mengelakkan atau mengatasi masalah bayi kuning lepas lahir.

Doakan juga Jun dimudahkan bersalin nanti dan baby keluar dengan sihat tanpa jaundis insyallah.

NOTA KAKI: Baru perasan masa mengandungkan Hana dulu memang Jun x makan kurma sgt. Rasanya just ambil 1-2 biji saja sepanjang mengandung. Masa mengandungkan Faqeh dulu mmg ada makan kurma. Hampir sekotak kurma juga makan sepanjang 9 bulan tu.