CERITA JUN: Elak Jaundis selepas lahir!

Berapa ramai di kalangan ibu-ibu yang melahirkan bayi dan sehari selepas itu bayi terus terkena jaundis atau kuning?

Jun nak kongsi pengalaman 2 anak sebelum ini yang mengalami jaundis selepas lahir. Ketika melahirkan anak pertama, hari kedua doktor sahkan yang faqeh terkena jaundis, tapi masih dengan bacaan yang terkawal dan boleh balik. Tapi akan ulang alik ke hospital untuk dipantau bacaannya. Alhamdulillah selepas 5 hari bacaan kuning makin menurun dan selepas 7 hari terus hilang.

Apabila mengandungkan anak kedua. Jun seolah-oleh terlupa tentang masalah jaundis ini. Jadi tiada apa2 prevention yang Jun buat ketika mengandung untuk mengelakkan kuning bayi selepas lahir. Kemudian setelah Hana lahir, seperti biasa hari ke 2 doktor sahkan hana terkena kuning, bahkan bacaan tinggi hingga terpaksa diletakkan di bawah lampu kuning.

Bermula detik itu baru lah kami ada pengalaman anak mengalami jaundis yang lama. Sebulan Hana alami kuning selepas lahir. walaupun duduk di bawah lampu kuning pun masih bacaan tinggi. Semasa discaj dari ward, kami diberitahu untuk guna alternatif lain untuk turunkan kuning selain jangan GIVE UP menyusukan badan dengan kerap.

Hati mana yang tak sedih tengok keadaan anak selepas keluar dari wad. Kulit anak mengelupas selepas duduk di bawah lampu. Kulit menjadi gelap seperti terbakar. Aduh! Kesian rasanya. Tapi apa kan daya kita masa tu!

Jadi mengandung ketiga kali ini. Jun sudah prepare dengan ilmu serba sedikit. Semoga dengan usaha ini Allah tarik jaundis ini dari ‘melekat’ pada baby nanti.

So disini Jun nak kongsikan pada ibu-ibu di luar sana beberapa tips yang jun dapat melalui pembacaan buku amalan ibu semasa mengandung untuk mengelakkan kuning:

TIPS ELAK BAYI KUNING SELEPAS MELAHIRKAN:

  1. telan madu tanpa air 3 sudu ATAU minum 5 sudu madu yang di campur air . tiada masalah bagi ibu yang ada GDM.
  2. amalkan minum susu kambing 2 CAWAN SEHARI . pagi dan sebelum tidur. (sebaiknya dicampur sedikit saffron) saffron ini ada dijual di kedai2 makanan sunnah.
  3. mengamalkan minum pati delima paling kurang 500ml sehari
  4. bnykkan makan kurma semasa sarapan
  5. amal makan buah tin setiap 3 hari
  6. menelan minyak zaiton selepas perut berusia 5 bulan ke atas.

Bagi yang mengalami masalah kuning pula, antara yang boleh dilakukan adalah:

  1. ibu perlu banyak memakan kurma dan menelan madu 1-3 sudu setiap pagi dan kerap menyusukan bayi. susu ibu adalah yang terbaik dalam merawat masalah kuning.
  2. titiskan 5-7 titis susu kambing ke dlm mulut bayi
  3. elakkan penjemuran.
  4. bayi setiap pagi diberi hisapan madu dr jari ibu atau ayah.
  5. buat urutan lembut di pelipis atas kening bayi dari pangkal mata ke pangkal luar mata sambil BERSELAWAT ATAU BERTASBIH paling kurang 7 KALI. setiap pagi (untuk elakkan kuning naik ke kepala dan mengelakkan sawan)

Ketika hana mengalami kuning yang panjang haritu, Jun sendiri kerapkan menyusu badan sehingga abis semua stock EBM yang ada.. uhuh.. apa pun semoga dengan usaha ini sedikit sebanyak dapat membantu kita mengelakkan atau mengatasi masalah bayi kuning lepas lahir.

Doakan juga Jun dimudahkan bersalin nanti dan baby keluar dengan sihat tanpa jaundis insyallah.

NOTA KAKI: Baru perasan masa mengandungkan Hana dulu memang Jun x makan kurma sgt. Rasanya just ambil 1-2 biji saja sepanjang mengandung. Masa mengandungkan Faqeh dulu mmg ada makan kurma. Hampir sekotak kurma juga makan sepanjang 9 bulan tu.

 

 

BERPANTANG? Apa yang tak boleh dimakan?

Hah! Berapa ramai ibu-ibu berpantang disini yang ada pengalaman berpantang sendiri? Atau macam mana pula nasib ibu-ibu baru yang tiada pengalaman yang TERPAKSA berpantang sendiri?

Meh Jun nak kongsikan PANTANG LARANG MAKANAN yang ibu-ibu masa berpantang x boleh makan. Kadang-kadang bila kita berpantang sendiri, kita pun ‘confused’ apa yang boleh dimakan apa yang tak boleh.

Ada jugak ibu moden zaman sekarang yang pantang! iaitu PANTANG TENGOK semua dibedalnya! hehe.

Meh kita buat checklist! nanti boleh tulis n tampal di dinding!

YANG TAK BOLEH DI MAKAN KETIKA BERPANTANG:

  1. buah-buah berangin dan sejuk – nenas, jambu air, pear, duku, langsat, dokong, mangga, pisang terutama pisang embun, nangka, cempedak, petai, tebu, jagung, rambutan, tembikai,durian, sengkuang,manggis, buah kelapa, ubi kayu, ubi keledek, ubi bit dan buah berangan. (Buah yang masam selalunya berangin)]
  2. Sayur yang berangin dan sejuk – labu, timun, terung, cili, bayam, kubis, kangkung, keladi, pucuk ubi, paku pakis, rebung, kacang botol, kacang kelisa atau mana2 pokok sayur yg menjalar!
  3. Kacang yang berangin dan sejuk – kacang soya, tempe tauhu taufufah, barli, kacang kuda, kacang tanah, kacang merah, hijau dan taugeh! (Kacang mmg kaya protein tapi kadang2 boleh mendatangkan tindakbalas alahan yang takut gatal2 di kawasan jahitan)
  4. Daging/ Ikan – ikan tongkol, ikan pari, sotong, udang, kembung, sardin, daging lembu, telur dan ayam suntik
  5. Laksa mi kuning keju budu ikan pekasam jeruk dan makanan yg diawet atau diperam!

walau bagaimanapun ada stgh org selepas 3 hari bersalin sudah makan AYAM KFC! apa pun MAKAN AT YOUR OWN RISK!

Sekian. Semoga bermanfaat

NOTA KAKI: Setakat sekarang ini lah juga yang jun pantang semasa bersalin. apa pun maklumat ini jun dapat dari pembacaan buku mudahnya berpantang! 🙂

CERITA JUN: Pengalaman berpantang dengan SET MUSTIKA RATU dan SET BERPANTANG HPA

Soalan Petang Ini:

APAKAH SET BERPANTANG PERTAMA YANG ANDA PERNAH GUNA?

Jun masa berpantangkan Faqeh dulu bukan satu tapi Jun guna 2 set berpantang, Set Berpantang Mustika Ratu dan lagi satu set berpantang HPA.

mustika_ratu_jamu-selapan setbersalin-1

Masa ni mak Jun nak Jun guna set JAMU INDONESIA. Elok untuk dalaman kata mak. Set HPA ni pulak suami Jun yang belikan. Jadi dua-dua Jun guna lah cuma kedua-duanya pun tak habis guna.

Biasanya untuk anak pertama agak susah untuk ibu-ibu putuskan set berpantang yang serasi dengan diri masing-masing kan? Apatah lagi jika tiada sumber untuk di rujuk.

Selepas Jun menggunakan set Mustika Ratu ini baru lah Jun tahu yang Jun tidak berapa serasi untuk set berpantang jenis jamu atau herba yang panas. Bukan semua orang sesuai dengan jamu apatah lagi jika kurang pula minum air.

Kedua-dua set ini ada jamu dan kedua-dua nya juga bila Jun cuba makan Jun alami sakit kepala yang teramat sangat. Akhirnya panadol juga yang Jun cari.

Tapi Jun suka set Mustika Ratu yang perlu digunakan untuk luaran. Bau herba nya memang seperti suasana orang berpantang! haha.

Bagi set HPA pula minyak sapu nya juga Jun suka! cuma tidak begitu serasi juga dengan jamu HPA walaupun diambil dalam jarak selepas berpantang.

=====================================================================

BENGKUNG

images-2

Bagi ibu-ibu PLUS SIZE jun sarankan untuk MENEMPAH BENGKUNG dan BUKANNYA membeli readymade terutamanya ibu-ibu plus size XXL ke atas!

Jun mengalami masalah mengikat bengkung kerana tak sampai tali untuk diikat! haha PLUS SIZE SGT!

Ini cerita serius tau ibu-ibu! Jun dah ada DUA bengkung yang Jun tak boleh guna kerana tali yang tidak cukup panjang! kecuali ibu-ibu perlu ambil inisiatif untuk menyambung tali supaya lebih panjang dan boleh ikat!

Alternatif lain yang lebih mudah Jun sarankan beli saja CORSET dan GIRDLE untuk dipakai sepanjang tempoh berpantang! Ini lebih praktikal bagi ibu-ibu yang berbentuk badan pear dan Plus Size.

================================================================

SET BERPANTANG KESUKAAN JUN!

Bila masuk anak kedua, Jun rasa lebih yakin sikit untuk membeli set berpantang. Kali ini selepas dibuat survey dan bertanyakan orang lain, Jun yakin untuk menggunakan SET BERPANTANG TANAMERA dan SET BERPANTANG SHAKLEE.

tanamera

SET BERPANTANG TANAMERA ini Jun beli set untuk kegunaan luaran sahaja dan untuk dalaman Jun fokus menggunakan SHAKLEE sahaja sebab selepas berjumpa dengan doktor, Jun rupanya memang tidak berapa sesuai untuk mengambil jamu atau makanan tambahan yang terlalu panas.

awas-2

Bagi set berpantang SHAKLEE Jun gunakan full set dengan tambahan VIVIX! Jun ada testimoni sendiri untuk vivix ketika berpantang! Nanti next entry Jun share ye.

Set Tanamera memang Jun sangat puas hati dan suka untuk kegunaan luaran. Sangat best! Ibu-ibu boleh beli loose item juga kalau tak silap Jun.

Set Shaklee pun Jun suka dan sangat menjimatkan sebabnya Jun memang gunakan set HAMIL shaklee juga jadi Jun hanya perlu tambah alfalfa sahaja untuk set berpantang!

Jangan lah takut kalau tengok banyak pulak yang nak kena telan, hihi, sebenarnya ibu-ibu boleh dapatkan set berpantang Shaklee mengikut bajet sendiri.

Cumanya Jun cadangkan untuk ibu-ibu PASTIKAN ada OSTEMATRIX, VITA C dan B COMPLEX dalam set bajet tersebut. Walaupun VITALEA, ZINC, ALFALFA dan ESP juga sama penting tapi pada pandangan peribadi Jun 3 item tadi adalah yang wajib tidak boleh tidak, perlu kita ambil.

Bukan apa, berdasarkan pengalaman Jun, bila Jun kurangkan pengambilan ostematrix kalsium, lama kelamaan Jun perasaan gigi akan menjadi jarang. Selepas sedar gigi depan dah semakin jarang baru Jun konsisten kan pengambilan kalsium semula.

a897

Bukan itu saja, kebiasaan ibu-ibu berpantang juga akan mengalami sembelit tahapnya masing-masing tahu sendiri, ada yang biasa-biasa ada juga sampai tahap menangis di dalam toilet! Jadi bila ibu-ibu pastikan pengambilan ostematrix ini ia membantu mengurangkan risiko sembelit ketika berpantang.

??

Bahasa mudahnya ostematrix shaklee membantu menyerap air dan memudahkan proses pembuangan tanpa mengalami sembelit yang menyakitkan!

cara-mengobati-sakit-gusi-berdarah_1

Ketika berpantang kebiasaanya ibu-ibu akan menyusukan bayi dengan susu ibu, jadi segala zat makanan akan disalurkan kepada bayi. Jadi jika ibu-ibu mengabaikan pengambilan supplemen tambahan yang penting ini bimbang untuk ibu berhadap dengan risiko lain pula. Contohnya kekurangkan vita C dalam badan ibu berpantang bukan sahaja boleh akibatkan gusi menjadi lemah dan berdarah bahkan mengurangkan kekuatan sistem pertahanan badan.

Seeloknya ketika berpantang ibu-ibu perlu elakkan diri dari terkena demam atau sebarang penyakit yang lain. Oleh itu Jun wajibkan vita C untuk supplemen yang wajib Jun ambil ketika berpantang. Jun yakin ibu-ibu lain juga perlu begitu.

12187787_1070045936352865_4210567192475385981_n

Selain vita c, ostematrix dan alfalfa, B COMPLEX juga jun wajibkan untuk Jun ambil ketika berpantang bahkan sehingga sekarang pun, kerana pengalaman Jun mengalami kemurungan ketika berpantang dan kesannya selepas Jun mengambil B complex sangat membuatkan Jun untuk sarankan ibu-ibu mengambil juga vitamin penting ini.

B complex ini boleh membantu mengelakkan ibu berpantang daripada rasa stress, tekanan, emosi yang tidak stabil, selain itu b complex juga membantu memberikan kesegaran kepada ibu walaupun perlu berjaga di waktu malam. Ini lah sebabnya juga B complex menjadi salah satu item untuk set belajar kerana kelebihannya memberikan tenaga berpanjangan kepada kita. Serius, ini bukan cerita tipu!

Jika kita tengok pula keratan akhbar di atas, ingin Jun sarankan untuk ibu-ibu ambil B complex dan Alfalfa sebagai item wajib di dalam set berpantang. Jun tak mahu komen berkenaan keratan akhbar tersebut kerana kita tidak tahu apa yang di alami oleh si ibu.

Cukup untuk Jun katakan, B complex + Alfalfa adalah kombinasi yang baik bagi ibu yang ingin menjayakan penyusuan susu ibu DISAMPING sokongan daripada orang sekeliling dan faktor-faktor lain yang memainkan peranan.

Apa pun, Jun pasti ibu-ibu mahukan yang terbaik untuk bayi dan diri sendiri. Buat rujukan dan pilihan yang terbaik. Selamat menjalani saat berpantang dengan gembira, semoga perkongsian Jun ini memberikan manfaat untuk semua.

=================================================================

CARA ORDER SET BERPANTANG:

Bagi yang ingin mendapatkan set berpantang Asas iaitu B COMPLEX, VITA C, OSTE dan ALFALFA. Boleh terus dapatkan di link bawah:

order-now

Pembayaran boleh di buat menggunakan credit card atau debit card.

Bagi yang memerlukan konsultasi daripada kami, anda boleh hubungi kami di 0103056484(jun) atau 0177523084 (Hafiz)

Konsultasi adalah percuma. Jun sedia berkongsi pengalaman dengan anda. 🙂

savemoremoney

ANDA JUGA BOLEH JIMATKAN LEBIH WANG DENGAN MENJADI AHLI SHAKLEE UNTUK DAPATKAN HARGA AHLI YANG JAUH LEBIH JIMAT!

DENGAN HANYA RM79.50 ANDA LAYAK MENDAPATKAN HARGA AHLI YANG MENGUNTUNGKAN ANDA!