HOME MADE PIZZA

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Bahan2:
1 kilo tepung gandum
Sos prego 2 botol
Capsicum 2 biji
Mozarella cheese 2 paket
Oregano
Yis 1 paket
Planta 2 sudu besar

Cara buat doh roti pizza
1. Masukkan 1 paket tepung gandum dalam bekas..tinggalkan sedikit utk diguna masa canai doh.
2. Masukkan 1 paket yis kering + 2 sudu besar planta + olive oil dalam 1 sudu + susu tepung 2 sudu besar + gula 1 stgh sudu besar + garam secukup rasa
3. Gaul tepung sampai sekata dan masukkan air suam sket2.. Sampai doh dah x terlalu lembut dan x terlalu keras
4. Bahagikan doh kepada berapa loyang yg nak digunakan. Dan start mncanai.
5. Canai dengan guna roller .seblum tu tabur skit tepung supaya doh x melekat bila mencanai. Canai agak nipis sbb nanti doh akan naik lagi.
6. Loyang disapu dengan minyak masak jenis sayuran. Atau olive oil.
6. Letak doh dlm loyang dan ratakan. Tutup dengan plastik dan biarkan 3 jam.

Topping pizza
1. Rebus ayam dan carik2 kan.
2. Panaskan kuali dan masukkan terus sos prego + minced meat. + garam + gula
3. Lepas doh dah naik tu boleh ready ratakan bhn topping atas pizza..
4. Bakar dlm oven 40 mins dengan temperature 180-200 °c

===========================================

Selalu kalau kita makan di fast food restaurant, air yang dijamu adalah ice lemon tea kan? haa alang2 dah buat pizza ni kita combine dengan minuman segar ICED MINTY PDRINK LYCHEE!

KLIK DI SINI UNTUK RESEPI ICED MINTY PDRINK LYCHEE NI!

rese

14324258_10210525189745506_6434607510788889235_o

 

Advertisements

Kisah menyusu saya dan alfalfa

Assalamualaikum semua…

Harini meh nak citer sket pengalaman aku menggunakan shaklee untuk buat stok menyusu..honestly… awalnya mmg susu aku kurang sbb bermacam2 kekangan..akhirnya aku dan encik suami decide nak try Shaklee..ye bukan semua orang yang beruntung susu mmg gile banyak sampai tahap boleh bagi anak susuan semua…tapi bagi yang masalah macam aku boleh try untuk amik booster alfalfa ni ..kita berusaha ye.. ni meh nak tunjuk gambar2 masa tempoh aku buat stok EBM dulu..

Untitled-3

ni lah die susu perahan pertama selepas 1 bulan bersalin…haaaa..masa ni baru nak amik shaklee…sabar  dan doa tu penting pegi la tanya sapa pun yg menyusukan anak semua akan ckp hati kena happy…minum kena byk…doa kena rajin..dan USAHA pun perlu..dan sy usaha membanyakkan susu dengan shaklee diiringi dengan HAPPYKAN HATI..BANYAKKAN MINUM..DAN RAJINKAN DOA..

Untitled-5

ni masa ni down jugak la..mmg mencabar nak exclusive breastfeed nih.. penah kot ckp ngn husband…”kalau camni bila nak penuhh” then husband ckp..”saboooo saboooo..doaaa..doaaa..” hehe

Untitled-4

ni masa ni dah semangat sket…12mins pump dpt byk..banyak dr smlm…dan hari2 sebelumnya

Untitled-6

ni dah bertambah banyak…lepas guna alfalfa + ESP + vitalea + B Complex + Osto + Vit C

Untitled-2

hari berganti hari…2 hari baru dpt 6 oz…tapi susu makin pekat dah masa tu sbb dah mula amik ESP..baby pun cepat sket kenyang..

Untitled-7

ni dlm 14 mins dah mula cepat dari sebelum ni..

Untitled-8

Untitled-9

Untitled-1

dan ni akhirnya kat office pump 15 mins dah berjaya dpt skaligus 6 oz – 10oz … jadi ibu2 yang nak menyusu diluar sana…KENA SABO..DOA..USAHA…MINUM JANGAN LUPA! 3 liter sehari ye 🙂

nak BELI SET MENYUSU SHAKLEE?? WHatsapp saya..0125771905 jun (SHAKLEE ID:886047)

next sharing nak citer pasal experience kami guna mealshake plak tau..tungguuuu

==========================

Atas ni adalah perkongsian saya ketika bermasalah dengan penyusuan dengan anak sulung, alhamdulillah anak ketiga ni susu xda masalah dan saya lebih gembira! Alhamdulillah! 🙂

Jom bertukar kepada yang lebih baik!

Dulu x penah peduli pun kesan toksik.
.
Bahaya sgt ka.
.
Ramai ja org guna barang bertoksik. X mati pun.
.
X peduli dan x amik tahu pun.
.
sekarang dah sedar diri..
.
Better late than never!

Sejak jadi mak2 ni, beli barang mesti nak tgk isi kandungan..kalau dulu makanan ja belek..sekarang nak beli sabun ka pencuci ka pun belek..
.
Bukan apa..hana ni kulitnya sensitif..mmg x boleh dgn sabun atau pencuci yg ada chemical sembarangan..nanti macam2 naik kat kulit.
.
Susah hati mak2 tgk..nasib shaklee ada getclean item yg selamat untuk rumah, anak2 dengan bumi kita..
.
Walaupun baunya x sewangi sabun2 di pasaran. Tapi anak punya pasal xpa la..
.
Semuanya nak yg terbaik utk anak.
.
Rumah sepatutnya menjadi tempat paling selamat untuk anak2 dan keluarga kita.
.
Jom pakat tukaq pakai hat organik