​BAGAIMANA SAYA MENURUNKAN BERAT BADAN DARI 101.5KG KEPADA 88.2KG (13.3KG) DALAM TEMPOH 2 BULAN!

Saya mula hamil tahun 2011, akhirnya dgn izin Allah anak sulung saya lahir pada 26 april 2012 sihat dan sempurna.

.

Sepertimana ibu² lain, kehamilan pertama ini buatkan saya teruja utk mencari ilmu penyusuan supaya saya dpt menyusukan anak saya secara esklusif,anggapan awal saya ketika itu, “menyusu alah mudah jer”

.

Rupanya saya silap! Baru saya tahu banyak cabaran rupanya dalam tempoh penyusuan!

.

Saya gagal untuk menyusu secara esklusif namun, apa yang berlaku pada anak saya membuatkan suami saya mengosongkan susu formula dan kami berusaha semula untuk menyusukan walaupun agak terlambat.

Atas saranan doktor juga, saya perlu menyusukan semula anak saya setelah setiap bulan keluar masuk wad.

.

Bermula detik itu lah saya mula mencari supplement untuk menghasilkan semula susu yang berkualiti untuk anak saya. Dalam tempoh yang singkat untuk saya masuk bekerja.

Sejujurnya saya memang tidak cukup masa untuk membuat stock EBM.

Dan akhirnya saya ditemukan dengan ibu susuan untuk anak saya yang juga merupakan breastfeeding peer counselor, Pn. Nurul Fazlin. Dari sini lah juga saya mula belajar konsep sebenar penyusuan iaitu “supply and demand”!

.

Sungguh! Sebanyak mana supplement atau milk booster yang kita ambil, konsep penyusuan yang betul tetap perlu diikuti!
Supply and demand

Air kena cukup

Elakkan stress

Kerapkan pam dan stimulate!
Jika dulu saya menyusu tanpa ilmu, sekarang baru saya tahu, konsep penyusuan yang betul adalah perlu dan supplement juga perlu untuk saya supaya susu yg dihasilkan adalah susu yang berkualiti

.

Untuk menghasilkan susu yang berkualiti bukan sahaja dari segi nutrisi tapi juga pekat agar anak saya lebih kenyang. Ini lah masalahnya, susu ada tapi cair kehijauan, anak saya seperti tidak kenyang dengan susu ibu.

.
Akhirnya saya jumpa solusi untuk masalah penyusuan saya ini, iaitu ESP shaklee!

.

Walaupun saya bukan lah penggemar minuman seperti susu, tetapi untuk anak saya ambil juga, bancuh dicampur milo, pernah juga dicampur horlick.

.

Alhamdulillah, susu saya sekarang lebih pekat, lebih meriah! Sungguh rezeki susu juga dari Allah untuk anak kita.

Dengan izin Allah asbab kita berusaha, rezeki susu untuk anak tetap ada! Yang penting jangan putus asa!

.

Dengan ESP ini, ia bukan sekadar membantu memberikan sumber protein kepada penghasilan susu saya malah menjadikan kulit saya yang dulu kusam, kini lebih gebu dan sekata!

.

Pengambilan ESP semasa saya berpantang juga telah berjaya menurunkan berat saya daripada 101.5kg kepada 88.2 kg dalam tempoh sebulan setengah ke 2 bulan. Apa yang saya lakukan adalah dengan mengurangkan pengambilan karbohidrat dan melebihkan pengambilan protein dalam diet harian. ESP ini saya ambil sebagai meal replacement di waktu pagi dan sebagai snack ringan di waktu petang dan malam.

.

Masalah hormon yang saya hadapi ketika kehamilan menjadikan jerawat di muka naik menggila di sekitar kiri kanan muka dan di dahi di naiki seakan ruam hitam. Dan kini parut jerawat di muka saya semakin pudar setelah saya mengamalkan ESP sebagai mask setiap 2-3 kali seminggu.

.

Ini saya kongsikan cara bancuhan ESP sebagai facial mask:
1 sudu kecil serbuk ESP + sedikit air = bancuhkan dan sapu di muka dan leher.
Bancuhan ini juga boleh di campur dengan yogurt asli atau vitamin E tetapi saya hanya menggunakan ESP sahaja.
.

ESP ini juga saya ambil memandangkan kandungan ESP yang low GI. Ini kerana saya adalah antara ibu hamil yang mengalami GDM semasa kehamilan. Jadi ESP adalah menu alternatif untuk saya dalam memastikan kandungan gula di ambil adalah terkawal.

.

Banyak kebaikan ESP yang saya perolehi.

Ramai ibu² dan wanita sudah mengambil ESP, kami sudah, anda bila lagi?

#ESPShakleePromo

#ESPDiskaun5%

Advertisements

Breastfeeding journey

Susu EBM dlm fridge utama dah x muat so dua hari ni Encik Hafiz make over semula fridge lama ni supaya boleh topup susu ebm di fridge ni..

Terima kasih Encik Hafiz! Kaler ni super cantik tak sangga! 

Muah!

Ni selepas make over dan already place kaf ruang tamu hah!

Rumah kami kecik saja, dapur cenonet nak susun fridge banyak2 😂

Ni ha dia rupa fridge sebelum make over! Kekekekek..brand Mitsubishi..walaupun karat! Tapi tahan lama brand ni..

Hopefully baby pun slowly mau dgn botol, dah dekat seminggu baby x minum susu perahan ni..risau jugak baby reject botol nanti … 😂

Tips penyusuan saya untuk anak ketiga kali ni:

1. Ambil ESP shaklee untuk sumber protein. Jadual pengambilan saya: pagi as breakfast, petang as snack dan malam after 8pm as meal replacement.

2. Ambil alfalfa shaklee sebagai milkbooster. Bagi sesetengah orang milkbooster masing2 ada yang dengan minum horlick, makan pegaga, minum air coklat dll. Ada juga yang tak perlu ambil sebarang milkbooster susu mmg sentiasa banyak! Rezeki masing-masing kan? Apa pun konsep penyusuan perlu betul juga untuk maintain penghasilan susu disamping jaga makan dan jangan stress!

3. B complex saya ambil untuk pastikan sy cukup vitamin B sbb badan saya memang kekurangan vitamin B. Salah satu tanda kekurangan vitamin B adalah cepat stress! 

4. Untuk kalsium, saya ambil Ostematrix shaklee untuk elak gigi reput, anak pertama dulu gigi jadi jarang sbb kurang kalsium masa menyusu! Saya juga selalu cramp kaki waktu malam. So ostematrix ni banyak membantu kurangkan masalah x cukup kalisum ni haha ..

5. Oh ya! Vitamin C! Penting ni sbb bila kita menyusu segala nutrisi akan pi ke baby juga! Haritu saya nak selesema, so telan vitamin C, dalam 3 hari alhamdulillah x jadi nak selesema! So time menyusu ni kena pastikan zat cukup pada kita dan anak supaya pertumbuhan baby sihat dan elak dari terkena sebarang penyakit time kecik2 ni..

Kami penah pengalaman baby bawah 3 bulan demam! Mmg tak lena malam dan jenuh susah hati! 

So setakat ni dulu tips perjalanan menyusu saya kali ni..jumpa lagi nanti! 
Salam sayang, cewah!

Jun Hafiz.

Untuk dapatkan set hamil, berpantang dan menyusu, whatsapp saya di:

Www.wasap.my/60125771905 

HOME MADE PIZZA

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Bahan2:
1 kilo tepung gandum
Sos prego 2 botol
Capsicum 2 biji
Mozarella cheese 2 paket
Oregano
Yis 1 paket
Planta 2 sudu besar

Cara buat doh roti pizza
1. Masukkan 1 paket tepung gandum dalam bekas..tinggalkan sedikit utk diguna masa canai doh.
2. Masukkan 1 paket yis kering + 2 sudu besar planta + olive oil dalam 1 sudu + susu tepung 2 sudu besar + gula 1 stgh sudu besar + garam secukup rasa
3. Gaul tepung sampai sekata dan masukkan air suam sket2.. Sampai doh dah x terlalu lembut dan x terlalu keras
4. Bahagikan doh kepada berapa loyang yg nak digunakan. Dan start mncanai.
5. Canai dengan guna roller .seblum tu tabur skit tepung supaya doh x melekat bila mencanai. Canai agak nipis sbb nanti doh akan naik lagi.
6. Loyang disapu dengan minyak masak jenis sayuran. Atau olive oil.
6. Letak doh dlm loyang dan ratakan. Tutup dengan plastik dan biarkan 3 jam.

Topping pizza
1. Rebus ayam dan carik2 kan.
2. Panaskan kuali dan masukkan terus sos prego + minced meat. + garam + gula
3. Lepas doh dah naik tu boleh ready ratakan bhn topping atas pizza..
4. Bakar dlm oven 40 mins dengan temperature 180-200 °c

===========================================

Selalu kalau kita makan di fast food restaurant, air yang dijamu adalah ice lemon tea kan? haa alang2 dah buat pizza ni kita combine dengan minuman segar ICED MINTY PDRINK LYCHEE!

KLIK DI SINI UNTUK RESEPI ICED MINTY PDRINK LYCHEE NI!

rese

14324258_10210525189745506_6434607510788889235_o