Breastfeeding journey

Susu EBM dlm fridge utama dah x muat so dua hari ni Encik Hafiz make over semula fridge lama ni supaya boleh topup susu ebm di fridge ni..

Terima kasih Encik Hafiz! Kaler ni super cantik tak sangga! 

Muah!

Ni selepas make over dan already place kaf ruang tamu hah!

Rumah kami kecik saja, dapur cenonet nak susun fridge banyak2 😂

Ni ha dia rupa fridge sebelum make over! Kekekekek..brand Mitsubishi..walaupun karat! Tapi tahan lama brand ni..

Hopefully baby pun slowly mau dgn botol, dah dekat seminggu baby x minum susu perahan ni..risau jugak baby reject botol nanti … 😂

Tips penyusuan saya untuk anak ketiga kali ni:

1. Ambil ESP shaklee untuk sumber protein. Jadual pengambilan saya: pagi as breakfast, petang as snack dan malam after 8pm as meal replacement.

2. Ambil alfalfa shaklee sebagai milkbooster. Bagi sesetengah orang milkbooster masing2 ada yang dengan minum horlick, makan pegaga, minum air coklat dll. Ada juga yang tak perlu ambil sebarang milkbooster susu mmg sentiasa banyak! Rezeki masing-masing kan? Apa pun konsep penyusuan perlu betul juga untuk maintain penghasilan susu disamping jaga makan dan jangan stress!

3. B complex saya ambil untuk pastikan sy cukup vitamin B sbb badan saya memang kekurangan vitamin B. Salah satu tanda kekurangan vitamin B adalah cepat stress! 

4. Untuk kalsium, saya ambil Ostematrix shaklee untuk elak gigi reput, anak pertama dulu gigi jadi jarang sbb kurang kalsium masa menyusu! Saya juga selalu cramp kaki waktu malam. So ostematrix ni banyak membantu kurangkan masalah x cukup kalisum ni haha ..

5. Oh ya! Vitamin C! Penting ni sbb bila kita menyusu segala nutrisi akan pi ke baby juga! Haritu saya nak selesema, so telan vitamin C, dalam 3 hari alhamdulillah x jadi nak selesema! So time menyusu ni kena pastikan zat cukup pada kita dan anak supaya pertumbuhan baby sihat dan elak dari terkena sebarang penyakit time kecik2 ni..

Kami penah pengalaman baby bawah 3 bulan demam! Mmg tak lena malam dan jenuh susah hati! 

So setakat ni dulu tips perjalanan menyusu saya kali ni..jumpa lagi nanti! 
Salam sayang, cewah!

Jun Hafiz.

Untuk dapatkan set hamil, berpantang dan menyusu, whatsapp saya di:

Www.wasap.my/60125771905 

Advertisements

Kisah menyusu saya dan alfalfa

Assalamualaikum semua…

Harini meh nak citer sket pengalaman aku menggunakan shaklee untuk buat stok menyusu..honestly… awalnya mmg susu aku kurang sbb bermacam2 kekangan..akhirnya aku dan encik suami decide nak try Shaklee..ye bukan semua orang yang beruntung susu mmg gile banyak sampai tahap boleh bagi anak susuan semua…tapi bagi yang masalah macam aku boleh try untuk amik booster alfalfa ni ..kita berusaha ye.. ni meh nak tunjuk gambar2 masa tempoh aku buat stok EBM dulu..

Untitled-3

ni lah die susu perahan pertama selepas 1 bulan bersalin…haaaa..masa ni baru nak amik shaklee…sabar  dan doa tu penting pegi la tanya sapa pun yg menyusukan anak semua akan ckp hati kena happy…minum kena byk…doa kena rajin..dan USAHA pun perlu..dan sy usaha membanyakkan susu dengan shaklee diiringi dengan HAPPYKAN HATI..BANYAKKAN MINUM..DAN RAJINKAN DOA..

Untitled-5

ni masa ni down jugak la..mmg mencabar nak exclusive breastfeed nih.. penah kot ckp ngn husband…”kalau camni bila nak penuhh” then husband ckp..”saboooo saboooo..doaaa..doaaa..” hehe

Untitled-4

ni masa ni dah semangat sket…12mins pump dpt byk..banyak dr smlm…dan hari2 sebelumnya

Untitled-6

ni dah bertambah banyak…lepas guna alfalfa + ESP + vitalea + B Complex + Osto + Vit C

Untitled-2

hari berganti hari…2 hari baru dpt 6 oz…tapi susu makin pekat dah masa tu sbb dah mula amik ESP..baby pun cepat sket kenyang..

Untitled-7

ni dlm 14 mins dah mula cepat dari sebelum ni..

Untitled-8

Untitled-9

Untitled-1

dan ni akhirnya kat office pump 15 mins dah berjaya dpt skaligus 6 oz – 10oz … jadi ibu2 yang nak menyusu diluar sana…KENA SABO..DOA..USAHA…MINUM JANGAN LUPA! 3 liter sehari ye 🙂

nak BELI SET MENYUSU SHAKLEE?? WHatsapp saya..0125771905 jun (SHAKLEE ID:886047)

next sharing nak citer pasal experience kami guna mealshake plak tau..tungguuuu

==========================

Atas ni adalah perkongsian saya ketika bermasalah dengan penyusuan dengan anak sulung, alhamdulillah anak ketiga ni susu xda masalah dan saya lebih gembira! Alhamdulillah! 🙂

Shaklee | Mahal gile!

HARGA MURAH DAN TAHAN BERBULAN BULAN

Shaklee mahal?

Ternyata tanggapan saya salah.
Bila saya kira-kira balik sebagai contoh Sustained Release Vita-C harga Retail RM92.50 ada 180 biji dalam tu.
Sehari saya makan sebiji lepas sarapan/sahur.

180/30hari = 6 bulan! uiks. Tahan 6 bulan?

Mari kita kira lagi.

RM92.50/6 bulan = RM15.416666

Tudia… Sebulan RM15.41666 untuk kesihatan diri sendiri.
Itu harga retail. Kalau harga ahli? Lagi meriah murah.

Hubungi saya dan saya beri penerangan percuma. Sebab saya seronok sharing tentang Shaklee ni.

So Murah ka tak mahal?

10452325_10204255865376315_3673360157765417780_n

Hafiz Juniza

SMS/Whatsapp: 010 305 6484 atau 017 752 3084

FB: http://www.facebook.com/alhafiz.aziz