Inilah dia vitamin cantik saya :)

Assalamualaikum wbt..

images

sebagai pengguna Shaklee…meh nak share pengalaman kami menggunakan Vitamin E nih…sebelum nih saya sendiri guna selepas bersalin..padan la haritu glowww je beberapa bulan lepas bersalin..

Untitlead-1 Untitled-1

skang ni husband pun kalut guna vit e ni tempek kat muka..buat mask katanya..

Untitled-1

cara nak buat mask guna vit E ni just tambah sikit ESP dengan air..pastu letakkan di muka..:)

..KEBAIKAN vit e ni, ianya adalah bersifat antioksidan yang melindungi tisu badan kita daripada rosak yang akibat bahan radikal bebas. Radikal bebas ni boleh merosakkan sel-sel tisu dan organ-organ kita yang membuatkan kulit kita jadi kusam, tak bermaya dan berkedut..uhuh..pendek kata:

1. nak hilangkan parut jerawat,

2. nak kurangkan jerawat,

3. nak bagi hilang eyebag

4. untuk alahan kulit,

5. untuk baik pulih luka dalaman

6. untuk kesuburan lelaki

NOTA kaki: VIT E NI HIGH DOSE, SO PREGNANT WOMEN TAK BOLEH AMIK VITAMIN E SHAKLEE NI..1 kapsul ada 400 IU. CARA MAKAN 1 BIJI SATU KALI SEHARI. PREGNANT WOMEN HANYA PERLUKAN 20-30 IU SAJA SEHARI..DAN KALAU KURANG VIT E NI JUGA BOLEH SEBABKAN BABY BERISIKO ASTHMA, KIRANYA VIT E MMG PERLU UNTUK PREGNANT WOMAN TAPI BUKAN UNTUK VITAMIN PRODUK KELUARAN SHAKLEE SBB DOSE NYA TINGGI OK? FAHAM KAN?:D

1 botol vitamin E shaklee ni ada 120 biji, tahan 4 bulan.Price ialah RM149 untuk Semenanjung Malaysia ya. postage add rm10 🙂

Advertisements

ini rupanya cara berbento!

meh nak share cara kami buat totoro bento atas ni…bahan yang kami guna:

1. green cabbage sebagai sebagai based..letak bawah skali
2. inoki mushroom (beli kat tesco, kami goreng skali dengan sausage)
3. broccoli, rebus
4. boiled egg
5. baby tomato
6. sticky rice with  seaweed as deco and cheese sebagai mata totoro

cara buat:

1.memula kita masak dulu beras sushi tu cam biasa, sukatan 1 cawan beras dengan 2 cawan air, once nasi dah masuk biarkan kejap for 10 mins. then amik nasi tu dan kepalkan guna plastic atau guna sarung tgn plastic yang bersih untuk buat bentuk totoro.

2.  letak nasi tu dlm bento box atau lunch box yang sudah dialas dengan green cabbage

3. then telur tu..kami rebus macam biasa then masa suam2 tu kupas dan masukkan dalam egg mold and sejukkan dalam fridge

4. untuk hiasan totoro tu potong seaweed, atau punch atau buat guna gunting untuk MATA, MISAI dengan HIDUNG :p haha nak tergelak plak

5. then untuk sausage tu kalau nak guna sausage cutter sila guna cutter dulu sebelum goreng. 🙂

6. then hias ikut kreativiti

7. maka terhasil lah seperti gambar di atas dan dibawah..

ada soalan? silakan bertanya..kami juga masih baru belajar 🙂

a.jpg

Network Printer Troubleshoot

assalam…i create this entry dedicate to all mac n windows user who almost 70% give up to troubleshoot their network printer.

fyi..we have 2 desktop pc and 1 macbook pro. it will make our life happy n easy if we create network printer to print from any of the pc or laptop..so i start exploring the server pc on how to create network printer.
image

image
from this pc mmg xdo masalah print ke network printer

image
dgn yg ni yg bagi aku murung separuh hari

image
pc yg connected dgn printer

i successfully connected n print from another pc to network printer but i failed to do so from my macbook pro to ntwork printer on windows 7.
image
go to printer preferences utk check sharing status

image
check kat sini..tick the share this printer box n click apply ..ok..settle yg ni

————————————–

it took me more than hlf day to troubleshoot the setting.@-@.. sempat tido lagi sbb too much stress ..

now the tips, lets me explain in bhs:
1. basic things yg kita kena buat on mbp is go to preferences-scanner n printers then select + to add new printer.
2. akan naik popup window ask to add printer either through ip, windows n advance.
3. if advance icon x naik..right click n select customize toolbar
4. in my case, the network printer doesnt appear on the default list so i need to add from advance…stilll xda jugak.finally jumpa kat tab windows punya icon.
5. kat windows tab ni akan naik network name streamyx yg kita guna then local host n printer name.
6. then bawah tu kena select software..haaa yg bab select software ni la yg bagi aku nak fedup…
7. the driver for canon tu x naik dlm list software tu so aku try select generic pcl n postscript.but both setting failed to print..
8. memula nampak cam okay..ye la dh jumpa printer dlm list network just softwr tu x guna yg accurate driver which i used the pcl n postscript tu..bila nak print dia minta username n pwd. so i masukkan username n pwd account utk yg server pc tu..bila try to print dia naik hold for authentication pulakk..adoi
9. then i tido..pedap u know..aih..so sapa yg stress troubleshoot ni pegi tido n bgn tu mandi2 n hadap balik benda ni..haha.
10. after mandi dah fresh aku tgk balik setting..kali ni try install driver manually kat canon website ..tapi bila nak print masih lagi x kuar tapi dia tulis dah sent data n complete printing..aii pelik sunggoh
11. my last resort was godek smula cd ori printer ni n reinstall on mac n add semula printer..
12. mannnn it works for me this time!!!!!!!

hahhhh..fuuuhhh legaaa uols…

btw ada yg bagi tips kalau naik ursername n pwd tu just letak guest kat both column…worked for org lain but not for me anyway i dh try..

lega..hopefully this entry dtg bantu those yg having bad times like me while troubleshoot their network printer..hahaha

===================

Entry ni entry lama dari personal blog dulu, tapi pindahkan ke sini jika ada yang hadapi masalah dengan home printer..harap bermanfaat hendaknya 🙂